Dirk (Dixie) Dansercoer (Nieuwpoort, 12 juli 1962 – Groenland, 7 juni 2021) was een Belgische poolreiziger, atleet en fotograaf. Hij vestigde records of behaalde prijzen voor mountainbiken, ultramarathonrennen, wind-surfen en zijn expeditie documentaires. Hij ondernam meerdere expedities naar Antarctica en het Hoge Noorden.
Dansercoer, opgeleid als vertaler-tolk, begon als steward bij Sabena en ontmoette Alain Hubert als bezoeker op een van zijn basiskampen. Samen met Hubert trok hij in 1997-1998 over de Zuidpool. Zij legden in 99 dagen bijna 3932 kilometer af met een powerkite, een record. In 2005 zou hij al zwemmend, lopend, peddelend en skiënd de Beringstraat oversteken vanuit Alaska tot in Siberië. Door klimatologische omstandigheden kon hij deze expeditie niet voltooien.
In 2002 trachtte hij met Alain Hubert in 100 dagen het Noordpoolgebied over te steken, een barre tocht van 2400 kilometer. Na dertig dagen waren ze maar 246 km gevorderd, 1303 kilometer verwijderd van de Noordpool. Eén doel konden ze niet meer halen: de volledige oversteek zonder hulp van buitenaf. Ze hadden namelijk maar voor 100 dagen proviand in hun sleden. Later moesten ze, geremd door het brokkelige ijsterrein en open stukken water, ook verzaken aan hun nevendoel: het bereiken van de Noordpool. Hun tocht duurde van 24 februari tot 23 april.
In 2007 maakte Dansercoer – in navolging van de beroemde Belgica-expeditie onder leiding van Adrien de Gerlache – een zeiltocht naar Antarctica.
Dixie Dansercoer werd in 2007 tot ereburger van Nieuwpoort benoemd. “De avonturier vertrok toen in Nieuwpoort voor een belangrijke expeditie. Het was namelijk 110 jaar geleden dat Adrien de Gerlache naar Antartica reisde en Dansercoer wilde die Belgica-expeditie overdoen”. Er was toen ontzettend veel volk om de man uit te wuiven. Honderd jachten begeleidden hem in de havengeul richting de Noordzee. Nieuwpoorts kunstenaar Freddy Cappon had voor die gelegenheid het kunstwerk ‘De Poolreiziger’ gemaakt dat nog steeds staat te pronken bij de Orlentpromenade.”
Ook de laatste jaren bleven de expedities elkaar opvolgen. Eind april van 2021 startte Dansercoer samen met de Canadees Sébastien Audy en de Nederlandse Johanna Adriana Simone Maria met een nieuwe expeditie in Groenland. Doel van de missie was om het gletsjercontinent te doorkruisen van Narsarsuaq naar Qaanaaq, een tocht van zowat 2.200 kilometer. Zoals steeds was het een sportieve uitdaging in een extreme omgeving, gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek.
Eind april 2021 starte Dansercoer met Seb Audy (42) de Canadese reisgezel de expeditie. Maar maandagavond 7 juni liep het mis. Dansercoer is rond 20.30 uur Belgische tijd in een gletsjerspleet gevallen, op zowat 250 kilometer ten noorden van de stad Upernavik.
De Poolreiziger
Kort na de middag prijkte er bij ‘De Poolreiziger’ wel al een rode roos. Het ligt bij het opschrift waarop we lezen dat Dansercoer in 2007 de Belgica-expeditie opnieuw zal doen. Er staat ook bij dat hij in 1997 en 1998 al op Antartica was. Dat was hij toen om de 250 kilometer putten groef om ijsmonsters te nemen, en dat over een afstand van liefst 3.932 kilometer. Het kunstwerk van bijna 6 meter hoog blijft als stille getuige overeind. Het is een herinnering aan een man die zot was van het avontuur en die zo onder meer de klimaatopwarming in de kijker wilde zetten.
Radio 2
Het beeld, dat een feestelijke herinnering moet zijn, is nu de plek waar mensen samenkomen om te rouwen om Dansercoers overlijden en berichten achter te laten uit dank. "Wat er met al die kaartjes en foto's gaat gebeuren", is nog niet duidelijk zegt burgemeester Geert Vanden Broucke(CD&V), "maar ze zullen zeker niet verloren gaan. Ik heb Dixies echtgenote al een foto gestuurd. De bedoeling is dat we samen met haar en met een aantal mensen uit zijn team beslissen hoe we de berichtjes, die zijn achtergelaten het best kunnen bewaren. De kans bestaat ook dat er later nog een soort herdenkingsmoment komt."
Tientallen bloemen en kaartjes voor Dixie Dansercoer aan "De Poolreiziger" in Nieuwpoort
Een week na het overlijden van poolreiziger Dixie Dansercoer komen er nog steeds mensen bloemen en kaartjes leggen aan het standbeeld "De Poolreiziger". Het beeld werd bijna 15 jaar geleden geplaatst. Dixie vertrok toen vanuit Nieuwpoort op expeditie naar Antarctica.
Op de website van onze stedelijke gemeente openen we een digitaal rouwregister
Bij het monument 'De Poolreiziger' een rouwregister van POLAR CIRCLES
Door zijn vele optredens in de media wekte hij aandacht voor de milieuproblematiek, en zeker de klimaatopwarming die de poolregio's nog erger treft dan de rest van de wereld. Het is niet uitgesloten dat hij op Groenland slachtoffer werd van de opwarming, want het ijs is er veel minder voorspelbaar als gevolg van de temperatuurstijging dan vroeger.
HLN
AND
HLN
HLN
Onbekend
De Morgen
SVM
Onbekend
HLN
HLN